Gepubliceerd op 27 augustus 2020
Bedrijven maken op social media steeds meer gebruik van video en animatie. Begrijpelijk, want 93% van de bedrijven die een onlinevideo op social media hebben geplaatst, hebben hier (ten minste) één nieuwe klant aan over gehouden! Dus, waarom audiovisueel niet breder inzetten, bijvoorbeeld tijdens verkoopgesprekken of tussen verkoopgesprekken door? Ontdek de kracht van audiovisueel!
Als je mensen wilt bewegen of juist een specifiek gevoel wilt meegeven, dan biedt audiovisueel dé oplossing. Daarnaast werken deze ‘multi sensorische presentaties’ prettiger en effectiever, omdat de kijker entertained wordt terwijl de boodschap (en/of emotie) wordt over gebracht.
Een (complexe) boodschap communiceren via video is dus effectief en dynamisch, mits je het op de juiste manier aanpakt. Maak indruk door te laten zien welke gave projecten je hebt gedaan, maak klanten warm voor nieuwe introducties of maak die bedrijfspresentatie nét even iets persoonlijker. Maar waar begin je en waar moet je op letten? Hierbij 10 tips voor een vliegende start.
1. Welk doel heeft de video?
Zonder doel geen boodschap en tijd is kostbaar. Bedien de kijker dus met korte, relevante informatie. Zo hebben wij van COOKS voor onze klant elho een opvallende en vernieuwende video mogen maken, die is toegepast in hun offline selling tool. Elho heeft uitgebreid onderzoek uit laten voeren door Glocalities (onderdeel van Motivaction) om per land, kanaal en klant meer inzicht te verkrijgen in (potentiële) doelgroepen, stijlgroepen genoemd. Om handelspartners enthousiast te maken voor de kracht van het onderzoek hebben we een impactvolle en vernieuwende video ontwikkeld. Deze video is een letterlijke weergave van de pay-off van elho ‘Give room to Nature’:
2. Wie is de doelgroep?
Als je niet weet wie je wilt aanspreken, zal ook niemand zich aangesproken voelen. Bepaal je doelgroep en probeer hier zo veel mogelijk op in te spelen door het juiste gevoel en de juiste tone-of-voice mee te geven. De doelgroep zit soms niet te wachten op wat jij wilt vertellen. Laat zien wat er voor hen te behalen valt en zij zullen sneller geboeid zijn.
3. Bepaal je medium
Hoe/waar wordt de video ingezet? Tijdens een verkoopgesprek in een presentatie? Of op een website of een beurs? Met welke software wordt de video afgespeeld of wordt het juist gedeeld op social media? Alle media en kanalen hebben hun eigen recept voor succes: een post op LinkedIn vraagt een andere aanpak dan een link naar YouTube in een e-mail.
4. Bepaal de technische specificaties
Als het kanaal gekozen is, ga je dieper in op specificaties van de video, zoals formaat en tijdsduur. Een verkoper zit niet te wachten op een video van 10 minuten, terwijl deze tijdsduur voor een uitlegvideo “Hoe gebruiken we product X” juist zeer effectief kan zijn. Op social media is het gebruik van een vierkante video prima, maar in een presentatie kun je beter voor HD-formaat kiezen.
Ook het gebruik van Media Player kan het verschil maken. Mijn ervaring is dat VLC op zowel Microsoft Windows als MacOS het beste presteert en het ondersteunt zelfs 3D audio en VR-producties.
Voor onze klant Cérélia hebben wij zo’n VR-productie mogen maken voor poffertjes. Hierin werd met een 360 graden video de poffer van boer tot bord in beeld gebracht. Een sensationele beleving voor klanten in Zuidoost Azië en het startpunt om de markt daar te veroveren.
5. Iemand aan het woord
Een ervaringsdeskundige aan het woord, maakt de boodschap geloofwaardiger. Maar… we kennen allemaal wel die ene docent(e) bij wie het aan passie voor het vak niet ontbrak, maar bij wie het overbrengen van informatie niet geheel slaagde…
Let er dus altijd goed op óf je iemand voor de camera wilt zetten en wíe je het verhaal laat overbrengen. Zorg er ook voor dat er weinig omgevingsgeluiden zijn en dat de persoon goed te verstaan is. Toch niet altijd goed te verstaan? Kies dan voor een ondertiteling.
6. Swing it!
Muziek kan de video complementeren, waardoor de impact wordt vergroot. Bij animatie kunnen geluid en bewegingen op elkaar worden afgestemd, waardoor er een ritmisch verhaal wordt verteld. Dat voelt al meteen goed om naar te kijken.
Audio kan ook spelbreker zijn. Als de gekozen muziek niet bij de beelden past of als de voice-over te saai is, verzwakt de aandacht.
7. Teksten in beeld
Als je naar spectaculaire beelden kijkt, wil je niet óók een hele lap tekst moeten lezen. Houd het daarom kort, ook qua timing. De tijd om het rustig hardop te kunnen voorlezen is lang genoeg.
8. Aandacht voor elkaar
Als video wordt ingezet bij een verkoopgesprek, zorg er dan voor dat je interactie houdt met de klant. Kijk naar zijn gezichtsuitdrukkingen en speel in op zijn reacties. Het gebruik van audiovisueel blijft meer dan alleen op de Playbutton klikken.
9. Blijf hangen
Audiovisuele presentaties kunnen een verpletterende indruk achterlaten. Je kunt dit gevoel verlengen door bijvoorbeeld een document achter te laten. Stel hierin nog eens kort de boodschap op met beelden uit de video en de punten waar je over door wilt praten.
10. Schakel een professional in
Ken jij ook iemand die supergoed is in rekenen, maar minder goed in taal? Zo heeft iedereen zijn talenten en passies. Daarnaast heeft de professional jou nodig om tot de kern van de informatie te komen, dus samenwerking is gegarandeerd. Prettig idee, toch?
Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.
GROTEKERKSPLEIN 4
3311 CC DORDRECHT
Tel.: +31 78 613 30 00