5 topingrediënten voor een succesvolle categorievisie in Foodservice

5 topingrediënten voor een succesvolle categorievisie in Foodservice

Gepubliceerd op 7 april 2023

Vanuit inzichten acteren. Van commercieel verkopen naar objectief adviseren. Een stip op de horizon plaatsen op basis van een doordachte visie. Ook in foodservice wordt deze manier van samenwerken met klanten meer en meer de norm. Een goed doordachte categorievisie is hiervoor van grote waarde. Maar, wat zijn de ingrediënten om van zo’n categorievisie in Foodservice een succes te maken? Hieronder een aantal handvatten.

#1. Verrijk je inzichten op een slimme manier

Vaak wordt gezegd dat het lastig is om voor Foodservice een goede visie te ontwikkelen, omdat er niet zoveel inzichten voorhanden zijn. Niet zoveel als in Foodretail. Toch zijn er ook binnen foodservice verrassend veel mogelijkheden om je inzichten te verrijken.

Begin eens met een klantsafari. Bezoek de bedrijven van je klanten. Praat met de mensen die er werken. Kijk eens vol verwondering rond en observeer de bezoekers.

Natuurlijk kun je heel gericht onderzoek laten doen, zoals bijvoorbeeld naar de wensen en verwachtingen van gasten in specifieke horeca- of petrollocaties. Je kan ook gebruikmaken van bestaande panels, waarin chef-koks of andere beslissers een vragenlijst invullen, worden uitgenodigd voor diepte-interviews, of reageren op specifieke concepten.

En anders is Google altijd nog steeds je beste vriend. Je staat er versteld van wat je met creatief zoeken kan vinden.

 

#2. Eén visie = geen visie

De wereld van foodservice is vele malen complexer dan de wereld van Foodretail. Het aantal handelspartners is groter, de diversiteit is groter en de marktbewerking daardoor aanzienlijk lastiger.

Dit maakt het vrijwel altijd onmogelijk om vanuit één visiedocument je visie voor alle foodservicekanalen over de bühne te brengen. Natuurlijk kunnen de overkoepelende inzichten gelijk zijn, maar de groeidrijvers per segment en hoe deze concreet te maken, kunnen aanzienlijk verschillen. Breng dus allereerst de markt (inclusief de kanalen, klantengroepen en de beslissers) goed in kaart. Zoek uit waar per kanaal, type klant en per type beslisser de relevantie ligt en haak daarop in met de visie en de bijbehorende oplossingen.

#3. Een visie is geen presentatie maar de basis voor gericht handelen

Een categorievisie is een waardevolle basis om o.b.v. inzichten te acteren en de samenwerking te optimaliseren, zowel intern in de organisatie als extern richting handelspartners. Gebruik bijvoorbeeld de inzichten uit de visie om innovaties intern te ontwikkelen en extern te valideren. Laat de ondersteuning van die producten aansluiten bij de visie. En, pak door op de visie door steeds nieuwe inzichten toe te voegen en deepdives te doen op specifieke deelgebieden.

 

#4. Inspireer want inspiratie is de wereld

Foodservice is de bakermat van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe concepten. Zorg dus dat de visie inspireert en dat je de lat net iets hoger legt dan je eerder misschien in gedachten had. Haal inspiratie uit het buitenland, vanuit events, denk zelf out-of-the-box. En neem ook mee hoe het concreet toe te passen. Zo relevant als mogelijk.

#5. Maak het lekker

Foodservice is de wereld van gastvrijheid, van beleving en lekker maken. Zorg ook dat de visie die je deelt voor de klant een beleving is, die hem of haar lekker maakt om de samenwerking nog verder te intensiveren. En vergeet ook de innerlijke mens niet. Verras de klant met lekkere producten en presentaties, tijdens het delen van een visie maar ook bij alle andere gesprekken.

Meer weten hoe COOKS kan helpen bij het ontwikkelen én embedden van een succesvolle categorievisie in foodservice? Wij staan in de startblokken om met jou in gesprek te gaan.

Nog meer lezen? Bekijk hier onze blogs.